Kulminacyjną
częścią stała się degustacja chleba na zakwasie. Uczennice niosąc chleb w
koszyczkach częstowały nim dzieci i
młodzież szkolną oraz pracowników
szkoły. Uświadamiały przy tym, że dobry chleb bez polepszaczy, wypiekany na
zakwasie jest dla nas lekiem, gdyż podczas procesu fermentacji zostały
zniszczone liczne toksyny pleśniowe i bakteryjne, które są najsilniejszymi
kancerogenami. Tymczasem chleb, który najczęściej kupujemy - to produkt
„chlebopodobny" tylko z nazwy i wyglądu przypominający chleb, a
zawierający ulepszacze, spulchniacze i inne chemiczne dodatki.
Hipokrates
powiedział: "Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek
żywnością". Trzeba mieć świadomość, że nasze zdrowie zależy od nas
i od tego co jemy. Całość obchodów w ZSP
nr1 w Pleszewie zorganizowały: p.Dorota Piasecka i p. D. Gorzaniak wraz
z uczennicami klas gimnazjalnych IIIa i Iab.
Kampania „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” uzyskała patronat MEN oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Tydzień chleba” tradycyjnie trwa od 16 do 23 października 2015 r.
D. Piasecka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz